Pannen daken2016-11-29T17:03:17+01:00

Waarom DTH?

Met veel enthousiasme zijn wij u van dienst bij het aanbrengen en onderhouden van vrijwel alle soorten dakbedekkingen voor platte en hellende daken.

Pannen daken

Verankeringsadvies

Stormschade

De zware winterstormen van 1990 hebben aangetoond dat nietverankerde dakbedekkingen enorme schade kunnen aanrichten, zowel aan het dak als aan de omgeving. Voor het verkrijgen van een bouwvergunning dient volgens het Bouwbesluit 1992 een berekening te worden gemaakt van de verankering van de dakbedekking. In de praktijk blijkt dat daken, welke door ons worden gedekt en door ons worden verankerd met de juiste panhaken, weinig te lijden hebben van stormschade. Drukvereffening door een goede ventilatie van nok en dakvoet en de vrije tengelhoogte speelt daarbij een grote rol. De storm van oktober 2002 heeft inmiddels aangetoond dat de in 1992 opgestelde normen landelijk in de meeste gevallen voldoen.

Norm en praktijkrichtlijn 

pannendak

 

 

 

 

Op de verankering van dakpannen zijn de NEN 6707 ‘Bevestiging van dakbedekkingen’ en de Nederlandse Praktijk Richtlijn NPR 6708 van toepassing. De NPR geeft een rekenmethode voor gebouwen tot 20 m hoogte. Een dakbedekking, aldus verankerd, voldoet aan de NEN-normen. Voor gebouwen hoger dan 20 m dient de verankering getoetst te worden aan de NEN 6707. De pannendaken die wij dekken, worden altijd! gedekt volgens deze normen.

Berekening

Een verankeringsberekening is vrij gecompliceerd en is afhankelijk van diverse factoren. Belangrijk zijn bijvoorbeeld het windgebied, dakhelling, nokhoogte, daksoort, afmeting en het type dakpan. Uit het ankerplan volgt de wijze van bevestigen. Het dak wordt onderverdeeld in diverse dakzones (zie foto). Voor iedere dakzone wordt apart de verankering bepaald. Meestal is verankering volgens dambordmodel voldoende (zie foto). Dit wil zeggen één panhaak om de twee pannen vastzetten. In zeer uitzonderlijke gevallen wordt volledige verankering vereist (elke pan vastzetten met een panhaak). Vorsten, gevelpannen, chaperonpannen en dubbele welpannen worden onder alle omstandigheden vastgezet.

Voorkom problemen en laat het dakwerk door ons uitvoeren. Dan weet u zeker dat u kwaliteit krijgt!

Beton dakpannen

Wij bieden een ruime keuze in betonnen dakpannen van ‘Monier’. Betonnen dakpannen zijn leverbaar in diverse afwerkingen en kleuren.