Lichtkoepels2016-12-14T12:13:45+01:00

Waarom DTH?

Met veel enthousiasme zijn wij u van dienst bij het aanbrengen en onderhouden van vrijwel alle soorten dakbedekkingen voor platte en hellende daken.

Lichtkoepels

Vormen

Lichtkoepels zijn, in standaard uitvoering, licht bolvormig met een hoogte die afgestemd is op de dagmaat. Door het volledig beheerste productieproces kunnen lichtkoepels echter ook vervaardigd worden in andere vormen, zoals piramide en de “halve bol”. Deze vormen geven een extra esthetische waarde aan dit product. Naast de vierkante-, rechthoekige- en ronde koepels is het mogelijk om lichtkoepels te vervaardigen met een afwijkende basisvorm zoals ovaal, driehoek en achthoek.

Beglazing

Onze lichtkoepels worden vervaardigd uit hoogwaardige, duurzame kunststoffen.Standaard wordt de lichtkoepel vervaardigd uit acrylaat (polymethylmethacrylaat-PMMA); er is ook een mogelijkheid om de koepels te vervaardigen uit hoogslagvast polycarbonaat (PC).

Acrylaat

Acrylaat is leverbaar in de volgende uitvoeringen:

  • Helder: is zo helder als glas
  • Opaal: tempert de zonnewarmte en is melkwit van kleur
  • Heatstop: Is een infrarood reflecterende acrylaat (PMMA). Het materiaal wordt tijdens het productieproces voorzien van een zilvergrijze pigmentlaag, die afhankelijk van opvallend of doorvallend licht roodachtig paars of groen oplicht. Heatstop zorgt voor een enorme reductie van de warmtedoorlaat. Bij een dubbelwandige uitvoering van Heatstop en helder acrylaat/polycarbonaat levert dit een optimale combinatie van de lage warmte-transmissie en hoge lichtdoorlaat.

Polycarbonaat

Polycarbonaat is leverbaar in de volgende uitvoeringen:

  • Helder: is zo helder als glas
  • Opaal: tempert de zonnewarmte en is melkwit van kleur

Speciaal voor vandalisme en/of inbraakgevoelige projecten ontwikkelde onze fabrikant de pantserkoepel. Pantserkoepels zijn vervaardigd uit hoogslagvast polycarbonaat voorzien van een UV beschermende laag. Dit materiaal is 250 x sterker dan glas en dus praktisch onbreekbaar. Polycarbonaat is een kunststof die naast hoge slagvastheid voldoet aan de hoge eisen met betrekking tot de brandveiligheid. Het materiaal valt in brandklasse 2 volgens NEN 3883.

Isolatie

De lichtkoepels worden geleverd in een enkele-, dubbele- en driewandige uitvoering. De dubbele- en driewandige koepel heeft een goede thermische- en geluidsisolatie. Dit is ook van belang i.v.m. richtlijnen voor “Duurzaam bouwen”. In normale omstandigheden is oppervlaktecondensatie praktisch uitgesloten.

Opstanden

Voor de plaatsing van BIK lichtkoepels in het dakvlak is er een uitgebreid programma opstanden. Deze opstanden zorgen voor een goede aansluiting tussen lichtkoepel en dakconstructie. Afhankelijk van de toepassing kan er een keuze gemaakt worden uit Hostalit Z- en Polyester opstanden. De opstanden zijn altijd dubbelwandig uitgevoerd. De schuine zijden bieden een grotere lichtinval en geven een goede aanhechting met de dakbedekking.

Hostalit Z

Het oppervlak van een Hostalit Z opstand is aan de binnenzijde glad en mat wit. Aan de buitenzijde is een profilering aangebracht voor een goede hechting aan de dakbedekking. De 15 cm hoge Hostalit Z opstanden vormen met een kunststof dakbedekking een ideale combinatie.

Polyester

De polyester opstanden zorgen, door een vulling van polyurethaanschuim, voor een optimale isolatie. De binnenzijde is glad en mat wit afgewerkt. De polyester opstanden zijn in 3 hoogtematen verkrijgbaar: 15-30-50 cm hoog.

De 30 en 50 cm polyester opstanden kunnen noodzakelijk zijn wanneer:
– Lichtkoepels worden geplaatst in gebieden met sneeuwval.
– De opstanden voorzien moeten worden van roosters en/of ventilatoren.
– Er een extra dikke isolatie wordt verlangd.

BIK polyester opstanden zijn in diverse uitvoeringen en vormen verkrijgbaar:
– Rond
– Ovaal
– Vierkant
– Extra geïsoleerde opstanden
– Rechthoek
– Geprofileerde opstanden
– Driehoek
– Noorderlicht opstanden
– Golfplaat opstanden

Ook voor geprofileerde daken zoals golfplaten (golf 51 x 177) zijn enkele opstanden in het programma opgenomen. Doordat de randen van de polyester opstand exact dezelfde vorm hebben als de toegepaste golfplaat (51 x 177) kan de opstand zeer eenvoudig met de dakplaten worden ingedekt.

Noorderlicht opstanden

Direct zonlicht kan storend zijn op de werkplek. Om inval van direct zonlicht te voorkomen, zijn er enkele BIK noorderlicht opstanden in het programma opgenomen. Door de speciale vorm van de opstand staat de lichtkoepel onder een hoek ten opzichte van het dakvlak. Met de lichtopening naar het noorden gericht wordt inval van direct zonlicht voorkomen.

Ventilatie & dak toe betreding

ventilatie

Ventilatie

In het algemeen vormen lichtkoepels het hoogste punt van een ruimte en zijn daarom bij uitstek geschikt om als ventilatie dienst te doen. Het blijkt uit onderzoeken dat er in het algemeen te weinig geventileerd wordt, waardoor er vochtproblemen ontstaan. De lichtkoepels zijn uitermate geschikt voor natuurlijke ventilatie, door de kunststof opstanden te voorzien van een ventilatieraam met bediening. Deze combinatie wordt voorgemonteerd geleverd. De ventilatieramen worden vervaardigd uit Hostalit-Z profielen. Voor ronde koepels en bijzondere rechthoekige toepassingen worden aluminium ventilatieramen niet-gemonteerd bijgeleverd.

dakbetredingVentilatie & dakbetreding 

Vluchtluik en dakbetredingen zijn ontwikkeld als vluchtweg en voor het betreden, t.b.v. het inspecteren van daken. Deze unit is gemakkelijk van binnen uit te bedienen en wordt na het openen in de 105º stand begrensd.

Hoe wordt de maatvoering bepaald?

Garantie

De fabrikant verleent op de door haar geleverde acrylaat en polycarbonaat lichtkoepels, opstanden en ventilatieramen een garantie van 10 jaar na datum van aflevering

De garantie heeft betrekking op
1. NORMALE WEERSBESTENDIGHEID
2. LICHTDOORLAAT
3. FABRICAGE EN/OF CONSTRUCTIEFOUTEN

De garantievoorwaarden kunnen op verzoek naar u worden verstuurd.